Ze vliegen om je oren: reclames en aanprijzingen van elektrische auto’s. Vraag jij je weleens af: hoe werkt een elektrische auto nu precies en heb je meerdere vragen over deze futuristische auto’s? In deze blog beantwoorden we de vier meest gestelde vragen over de aanschaf van elektrische auto’s.
Wat kost een elektrische auto?
Eén van de eerste vragen die al snel in je opkomt nadat je weer eens een reclame van een elektrische auto ziet: wat kost een elektrische auto? Daar is geen standaardantwoord voor, maar gemiddeld is een elektrische auto is nu nog wel duurder dan diesel- en benzineauto’s. Dit is dan ook gelijk de meest voorkomende reden dat nog niet heel Nederland in een elektrische auto rijdt. Hieronder de kosten van een elektrische auto op een rijtje:
- Vanaf ongeveer 7500 euro heb je een tweedehands elektrische auto
- Een nieuwe elektrische Opel Corsa kost ongeveer 30.000 euro
- Een middenklasse elektrische auto verbruikt gemiddeld 17 kWh per 100 kilometer
- Je kunt een elektrische auto het best thuis opladen, waar je hetzelfde stroomtarief betaalt als voor het gebruik van apparaten en verlichting
- Snelladen langs de snelweg is het duurst
Zoals je ziet is een elektrische auto duur in aanschaf, maar wel goedkoper in vaste en variabele lasten. De verwachting is dat de aanschafprijs in de toekomst nog wel daalt, maar daar gaan nog wel jaren overheen. Wanneer je naar het totale kostenplaatje kijkt van een elektrische auto (aanschafprijs, verbruik, maandelijkse kosten), zijn de kosten bijna gelijk aan die van een benzine- of hybrideauto.
Wat kost een elektrische auto opladen?
Soms hoor je dat een elektrische auto opladen niks kost, omdat je geen brandstofkosten hoeft te betalen. Echter betekent dat niet dat het opladen van een elektrische auto niks kost. Als jij regelmatig je auto thuis oplaadt via een laadpaal, verbruik je natuurlijk wel meer stroom.
De laadkosten zijn afhankelijk van de manier van opladen. Kies jij ervoor om je auto langs de snelweg op te laden? Dan betaal je ongeveer tussen de 25 en 79 cent met kWh. Dit houdt in dat je 12 cent per kilometer kwijt bent aan energiekosten. Zoals je eerder kon lezen is het voordeliger om je auto thuis aan de laadpaal op te laden.
Hoe werkt een elektrische auto eigenlijk?
Als je nadenkt over het aanschaffen van een elektrische auto, vraag je je waarschijnlijk ook af hoe een elektrische auto werkt. Een bijpassende en veel gestelde vraag die hierbij hoort: hoelang duurt het opladen van een elektrische auto? Alle belangrijke zaken die je moet weten over de werking van de auto hebben we hieronder op een rijtje gezet:
- Bij een elektrische auto laad je een lithium-ion-accu op
- De elektriciteit wordt vervolgens omgezet in draaiende bewegingen
- Je hoeft veel minder te schakelen en je kunt zo van 0 naar 130 kilometer per uur
- Een elektrische auto heeft maar twee pedalen: één om gas te geven en de ander om te remmen
De opsomming hierboven is het antwoord op de vraag: hoe werkt een elektrische auto? Nu weet je in ieder geval hoe de auto werkt en kun je op basis van deze kennis beslissen of het bij je past en je er echt één aanschaft.
Welke elektrische auto moet je nemen?
Nu je meer over de werking van een elektrische auto weet, ga je misschien op zoek naar dé perfecte auto die aan jouw wensen voldoet. Het voordeel is dat het aanbod op de markt zeer groot is. Op zoek naar een grote, of juist een kleine auto? De keuze is reuze en er zit ongetwijfeld iets bij voor je. Het is goed om je in te lezen op verschillende modellen en zo een keus te kunnen maken voor een elektrische auto.
Ga vooral online op zoek naar de voor- en nadelen van het model en kijk welke het best bij jouw persoonlijke situatie past. Elektrische modellen in nieuwstaat zijn volop te krijgen, maar de zoektocht naar een tweedehands elektrische auto is nog wel lastig. Je kunt kijken wat er tweedehands beschikbaar is, wie weet kom je wel een buitenkansje tegen!