Bouwen is altijd een stukje natuur innemen. Hoe je het ook bekijkt, voor een bouwgrond moet er altijd een stuk grond opgegeven worden. Jij kunt nu deze ingreep minder drastisch maken. Kies voor natuurinclusief bouwen. Maar wat is dit precies? In dit artikel geven wij jou een aantal tips hoe je natuurinclusief kunt bouwen. Duurzaamheid en toekomstgerichtheid staan hierbij voorop.
Wat is precies natuurinclusief bouwen?
Natuurinclusief bouwen komt erop neer dat je rekening houdt met de aanwezige natuur. Dit kan op allerlei vlakken. Je integreert je woning zo veel mogelijk in de natuur. Of omgekeerd, je integreert de natuur zo veel mogelijk in je gebouw.
Waarom natuurinclusief bouwen?
Bouwen waarbij je de natuur integreert, heeft vele voordelen. Groen brengt rust in een stad. Door veel tussen het groen te vertoeven wordt je zowel mentaal als lichamelijk rustig. Het heeft ook een positieve invloed op wat we noemen ‘urban heat island effect’. Volgebouwde steden warmen snel op. Groen brengt hier verkoeling. Een boom brengt schaduw, een groen dak isoleert. En groen zorgt voor zuurstof en zuivere luch
Bouwen en wateropvang
Drinkwater gebruiken voor alles en nog wat is onverantwoord. Daarover is iedereen het ondertussen wel eens. Je kunt bij natuurvriendelijk bouwen bijvoorbeeld je regenwater opvangen. Dit kun je dan gebruiken om je planten water te geven of om het toilet door te spoelen. Met een regenwaterfilter wordt het regenwater zodanig gezuiverd dat het ook voor de wasmachine kan gebruikt worden. Elke liter regenwater die jij gebruikt is een liter drinkwater minder die moet aangemaakt worden
Bouwen met zo weinig mogelijk verharding
Steden en dorpen zijn volgebouwd. Het regenwater dat op die plekken valt, gaat rechtstreeks de goot in, de rivieren in en loopt naar de zee. En daarbij komt dat er nergens nog een plek is voor groen. Zo weinig mogelijk verharding rond de huizen biedt ruimte voor planten. Denk bijvoorbeeld aan parkeerplaatsen. In plaats van volledige verharding gebruikt men meer en meer tegels of stenen die half doorlatend zijn. Tussen deze stenen kan gras, weegbree en andere planten groeien.
Bouwen en planten en bomen
Waarom zou je bij het bouwen alle planten en bomen verwijderen? Later zal je waarschijnlijk terug nieuwe bomen willen aanplanten in je tuin. Probeer zo veel mogelijk de bestaande fauna en flora te behouden. Stem je bouwplannen af op oude bomen die er staan en behoud de vegetatie in je tuin. Denk aan een groen dak, een groene muur of hangende tuinen.
Bouwen en dieren
Denk bij je bouwplannen aan de dieren. Zaken zoals een bijenhotel of dakpannen waarin vogels hun nesten kunnen maken zijn slechts kleine ingrepen. Maar hiermee trek je dieren aan. Zeker in de stad is het dringend nodig om terug groen te brengen en dieren een thuis te geven. Kies vooral inheemse planten en bomen. Zij zullen meer insecten en vogels aantrekken dan uitheemse planten.
De overheid en natuurinclusief bouwen
Vraag raad aan de overheid als je gaat bouwen. Misschien zijn er wel premies voor bepaalde natuurvriendelijke elementen in je gebouw. Zij geven ook graag advies als je natuurinclusief wilt bouwen. Zelf geeft de overheid graag het goede voorbeeld. De laatste tijd zien we bijvoorbeeld aangelegde bermen met bloemenweiden. Ze herstellen de oorspronkelijke natuurlijke vegetaties.
Verminder jouw ecologische voetafdruk
Door natuurinclusief te bouwen draag je bij tot het ecologisch evenwicht. Je huis of bedrijfspand grijpt minder in in de natuur. En eens het er staat, houdt het rekening met de bestaande natuur. Of je creëert een stuk groen erbij. Alle beetjes helpen. Hoe meer gebouwen er op die manier gebouwd worden, hoe beter voor de natuur!