Dat de prijzen voor energie vanaf deze maand de pan uit rijzen is je vast niet ontgaan. Niks van meegekregen? Houd dan je hart maar vast deze maand (als je een variabel energiecontract hebt). Wat kun je ertegen doen? Energie besparen! We geven je vijf tips.
Kies energiebesparende producten
Energie besparen is niet moeilijk, je moet er alleen even wat aandacht aan besteden. En nee hoor, je bent hier echt geen halve dag aan kwijt. Als je voor de juiste energiebesparende producten kiest maak je al een goede start.
Soms zijn energiebesparende producten iets duurder, maar het voordeel is dat je er uiteindelijk juist mee bespaart (en een steentje bijdraagt aan een beter milieu). Er zijn verschillende soorten energiebesparende producten op de markt, we lichten er vijf uit.
1: Energie besparen met LED-lampen
LED-lampen scoren goed op de lijst van energiebesparende producten. Waarom? Omdat ze wel 90% (!) zuiniger zijn dan gloeilampen en 85% minder stroom gebruiken dan een halogeenlamp. Tijd om een aantal LED-lampen aan te schaffen dus!
Nog een voordeel van LED-lampen ten opzichte van gloei- en halogeenlampen: ze gaan langer mee. Energie besparen door middel van LED-lampen is dus goed voor je portemonnee én voor het milieu. Win-winsituatie, toch?
2. Waterbesparende douchekop = energie besparen in huis
Minder stralen en net zo lekker douchen als voorheen. Klinkt als een leugen hè? Goed nieuws, het kan wel! De waterbesparende douchekop heeft een techniek waarmee je minder water verbruikt, maar nog steeds een fijne straal hebt. Energie besparen met de douchekop loont: gemiddeld bespaar je namelijk zo’n 50 euro per jaar.
3. Lagere energierekening door kieren en naden te dichten
Woon je in een wat ouder huis? Grote kans dat er veel warmte wegglipt via kieren en naden. Vervelend, want als je stookt wil je natuurlijk dat de warmte zo lang mogelijk binnen blijft hangen. Ook wel zo fijn voor de portemonnee. Door kieren en naden zo veel mogelijk te dichten kun je besparen. Door de tocht in huis te verminderen kun je zelfs 60 euro per jaar besparen én hoef je de verwarming niet per se hoger te zetten.
4. Goede isolatie = meer warmte én besparend
Dit is een wat grotere investering dan de vorige drie manieren die we beschreven, maar levert je ook meer op. Veel oudere huizen zijn niet goed geïsoleerd (lees: kou glipt makkelijk weg), wat ervoor zorgt dat de verwarming hoger moet en je energiekosten dus hoger zijn. Je kunt verschillende dingen isoleren: je dak, je vloer of de gevel. Welke je ook kiest, één ding is zeker: energie besparen doe je zeker.
5. Ga voor een slimme thermostaat
Slimme apparaten zijn anno 2022 niet meer weg te denken en het worden er meer en meer. Logisch, een slim apparaat draagt bij aan efficiëntie, gemak én soms ook aan duurzaamheid.
Ontmoet de slimme thermostaat: al enkele jaren onderdeel van vele huishoudens, maar nog niet genoeg. Met een slimme thermostaat kun je slim verwarmen. Vergeten de verwarming uit te zetten? Zet ‘m eenvoudig uit via een app op je telefoon. Slimme thermostaten zijn in staat je woning zo efficiënt mogelijk op te warmen, zodat jij bespaart.