Knik naar de Zon


Ontwerpers: Kaj Segers en Addo Frints
Bouwperiode: 2009 ‚Äď2011
Gebouwfunctie: Woon-werk
Oppervlakte: 445m2
Materiaaleis: 25% hernieuwbare materialen (terugwinbaar uit de natuur)
Energiemaatstaf: Passiefhuis (energieneutraal) d.w.z. zo energiezuinig mogelijk gebouw: verminderen warmte verlies, maximaliseren warmte winst; hoge kierdichtheid.
Doel: Energieneutraal hele jaar (m.b.v. energieopslag)
Huidige status: Wanneer pv-panelen op het dak zijn, dan is het woongedeelte energieneutraal in de periode van mei tot en met september.
Overig: Luchtdicht huis, d.w.z. alle comfort wordt binnen de muren geregeld met behulp van installaties.

Souterrain

Ontwerp functie: werkgedeelte met kantoor. Momenteel in gebruik als eventruimte/ vergaderruimte en kantoor. Volledig van beton, 80% gerecycled.
Verwarming middels clima-vloerverwarmingsysteem.

Begane grond

Ontwerp functie: woongedeelte, met keuken, woonkamer en garage. De woonkamer wordt nu gebruikt als vergaderruimte en de garage wordt momenteel als kantoor gebruikt.

Houtconstructie
Vanaf deze verdieping is er alleen nog houtskeletbouw. Dit is een eigen fabricaat skeletbouw. Studenten van het hbo hebben deze ontwerpen en berekend. Studenten van het mbo hebben deze gemaakt en in elkaar gezet. De betonnen wand is een stabiliteitswand.

Ramen
Grote ramen gericht op het zuiden voor veel daglicht en warmte. De ramen liggen allemaal iets terug in het gebouw, waardoor de warme middagzon niet direct binnenkomt. Aan de noordzijde zijn weinig tot geen ramen. Een dichte wand is namelijk altijd een betere isolatie dan glas.

Er is gebruik gemaakt van drie-laags glas. Dit heeft een betere isolatie dan dubbel HR++ glas. Alle ramen die open kunnen (schuifdeuren en 1e verdieping) zijn voorzien van een dubbele kierdichting, zodat er nauwelijks warmte/koude-uitwisseling met buiten plaats vindt.

1e verdieping

Ontwerp functie: slaapverdieping, met twee slaapkamers en een badkamer.

Ook hier is drie-laags glas toegepast. De 1e verdieping is een zwevende verdieping, die ophangt aan de houten wand in het midden. Doel hiervan is om minder materialen te gebruiken. Een constructie aan de binnenzijde betekent minder materialen dan een constructie aan de buitenzijde van het gebouw.

No-mix toiletten
Het streven is om te komen tot een wijkbrede waterzuivering. Doel hiervan is om het water weer te kunnen hergebruiken in de gebouwen of schoon het terrein laten verlaten. Een eerste aanzet hiervoor is het scheiden van het water stromen.

In de gebouwen van de wijk worden zwarte, grijze en gele stromen gescheiden. Zwart is rioolwater (bijvoorbeeld van toilet), de grijze stroom is afvalwater (bijvoorbeeld vaatwasser, douchewater, etc.) en regenwater. Dit water is prima geschikt om toiletten mee te spoelen.
En de gele stroom is urine. Urine is voorzien van fosfaten en vaak medicatie. Om medicatie uit het water te zuiveren is veel energie nodig. Terwijl fosfaten zeer geschikt zijn als meststof. Daarom wordt de urine apart opgevangen, om uiteindelijk het bio-bos mee kunnen bemesten.

2e verdieping

Ontwerp functie: installatieruimte. Een passiefhuis vraagt om veel installaties.

WTW units (warmte-terugwin-units)
Er zijn drie WTW-units die verse lucht van buiten aanzuigen. De lucht wordt voorverwarmd door de warmtewisselaar, deels door uitwisseling met oude lucht en deels door echt verwarming. Deze verwarmde lucht wordt dan door het gebouw heen gepompt. De oude lucht uit het gebouw wordt afgezogen en verlaat het gebouw weer via de WTW en vervolgens via de pv-panelen. De pv-panelen worden hierdoor voorverwarmd/gekoeld.

PV-panelen
Uit eerder onderzoek blijkt dat de temperatuur van de pv-panelen effect heeft op het rendement van de panelen. Daarom worden de panelen dus ook voorverwarmd/gekoeld m.b.v. WTW-unit.

Warmtecollectoren
Twee stuks t.b.v. warm water. Warm water wordt opgeslagen in drie-laags vat. Wanneer er behoefte is aan warm water wordt er water uit dit vat getapt.

Warmtepomp
T.b.v. verwarming/koeling van het gebouw. In de zomer trekt deze koelte uit de grond en stopt deze warmte uit het gebouw terug in de grond en in de winter anders om.

Contact

Kom gerust een keer langs

Contact