Econnect


Ontwerpers: Roel Derkxs en Leroy Merks
Bouwperiode: 2013 -2014
Gebouwfunctie: Bedrijfsverzamel – expositie
Oppervlakte: 985m2
Materiaaleis: 50% hernieuwbare materialen (terugwinbaar uit de natuur)
Energiemaatstaf: Energie+ gebouw (levert meer energie dan het gebruikt)
Doel: Energieneutraal hele jaar (m.b.v. energieopslag) en landgebruik+1
Huidige status: In het ontwerp is het gebouw voorzien van een kas met lichtdoorlatende pv-panelen. Deze kas is er nog niet. Hierdoor levert het gebouw ook nog geen energie op. Wel zijn er initiatieven om het dak vol te leggen met pv-panelen.

Begane grond

Ontwerp functie: expositie-gedeelte. Wordt nu gebruikt als evenementenruimte tot 100 personen. Volledig houtskeletbouw vanaf de funderingspalen.

Luchtbehandeling
In de technische ruimte staat een experimentele luchtbehandelingskast van Menerga Klimaattechnologie. Menerga is een bedrijf dat innovatieve lucht- en klimaatsystemen voor uiteenlopende toepassingsgebieden ontwikkelt en produceert.

De werking van de luchtbehandelingskast is vergelijkbaar met een WTW-unit. De lucht wordt echter gekoeld d.m.v. het vernevelen van water. Het verwarmen gaat zoals in een WTW-unit. Dit is de eerste kast in Nederland die op deze manier lucht koelt en verwarmd. Het resultaat hiervan is te zien aan de grijze luchtzakken aan het plafond, waarmee de verse lucht door het gebouw verspreid wordt.

Warmtepomp
T.b.v. verwarming/koeling van het gebouw. In de zomer haalt deze pomp koelte uit de grond en in de winter anders om.

 

1e verdieping
Ontwerp functie: kantooromgeving

 

2e verdieping
Ontwerpfunctie: vergader- en kantoorruimte

Daktuin
De eis was om een energieplus gebouw op te leveren met ‘landgebruik +1’. Dit betekent dat de, voor het gebouw gebruikte, grond dubbel teruggegeven moet worden. Eén keer door het dak bruikbaar of productief te maken en de tweede keer door een kas op het dak te plaatsen.

Om deze productieve grondbalans te bereiken is het gebouw als het ware in de aarde geschoven. De groene wal aan de achterzijde (snelwegzijde) loopt door in het dak. Op de wal en het dak groeien wintervaste planten, die zorgen voor een goede isolatie en voor een natuurlijke zonwering. Daarnaast heeft de wal ook de functie om geluid te weren. Het houdt namelijk een grote hoeveelheid geluid van de achterliggende snelweg tegen.

Het dakoppervlak is even groot als het oppervlak van het gebouw. De daktuin kan fungeren als productief dak waarop gewassen (groente en fruit) kunnen groeien. In de kas met lichtdoorlatende pv-panelen (kas is nog niet gerealiseerd) zouden ook gewassen verbouwd kunnen worden.

Contact

Kom gerust een keer langs

Contact